אטופיק דרמטיטיס נחשבת לאחת ממחלות העור הכרוניות המציקות והעקשניות ביותר שיש. אם התמזל מזלכם, יכול מאוד להיות שאחרי שלב הילדות לא תאלצו יותר להתמודד עימה, אך 10% מהאוכלוסייה הבוגרת יאלצו לעשות זאת גם במהלך החיים הבוגרים במסגרת של התקפים ותקופות רגיעה לסירוגין.
הסימפטום החריף והמוכר ביותר של אטופיק דרמטיטיס הם אותם גירודים בגוף שמלווים גם בפריחה אדומה ומגרדת, בעיקר באזורי הכפלים.
חשוב להבין שמדובר במחלה שיש לה אומנם רקע גנטי כלשהו, אך ההתקפים עצמם מושפעים בעיקר מחשיפה לחומרים המעוררים את תסמיני האלרגיה שלה, להם אנחנו קוראים אלרגנים. ישנם גם מקרים פחות אופייניים שבהם המחלה מתפרצת בבגרות, לעיתים עקב טראומה רגשית, שינויים הורמונליים (אצל נשים) או אצל מי שסבל מאסתמה נשימתית.
אם ניסתם לפנות אל הרפואה המערבית, בוודאי כבר הבנתם שהתכשירים הרגילים כמו אנטיביוטיקה וסטרואידים אמנם מפחיתים את ההתקפים, אך יש להם תופעות לוואי משלהם, כך שלמעשה הם לא מספקים פתרון אמיתי לבעיה, בוודאי שלא לאורך זמן.
לא שאנחנו ממליצים לכם לזנוח את רופא העור שלכם (להפך! תמיד חשוב להיות במעקב), אבל כדאי לדעת שיש עוד דרכים לחיות בשלום עם אטופיק דרמטיטיס. הרעיון הוא להפחית כמה שיותר את החשיפה לאלרגנים מתוך הבנה שמדובר במחלה כרונית.
הנה 4 דברים שכדאי לעשות ואולי לא הייתם מודעים אליהם:
1.לבודד את העור מהבגדים העליונים – מרבית הבגדים היום כוללים בעצמם לא מעט אלרגניים כבר כשהם יוצאים מהמפעל. לכן אחת השיטות הטובות להימנע מהם היא להשתמש בשכבה נוספת המפרידה בינם לבין העור. מרבית הבגדים האלו שמכונים גם “עור שני” עשויים מכותנה אורגנית או ויסקוזה.
2.להימנע מתמציות ריח מלאכותיות – רוב תכשירי הטיפוח לגוף כוללים גם תמציות ריח שמהוות אלרגן בפני עצמן, אך ניתן למצוא גם סבונים וקרמים לניקוי הגוף שאינם כאלו, אפילו אם הם נראים קצת פחות אלגנטיים ומושכים את העין מאשר אחיהם שיושבים על המדף במחלקת הפארם.
בישראל עצמה יש לא מעט יצרנים קטנים העושים שימוש בחומרים טבעיים בלבד ומוכרים אותם דרך האינטרנט.
3.שימוש במטהר אוויר ביתי – מטהר אוויר אולי נשמע כמו משהו שמתקינים רק בבניינים או משרדים גדולים, אבל למעשה יש מטהרי אוויר ביתיים שיכול לנקות את האוויר בבית שלנו מחלק מהאלרגנים באמצעות מסננים מתקדמים מסוג H.E.F.A. נכון, הם עולים כמה אלפי שקלים, אבל אם מסתכלים על הפוטנציאל לשיפור באיכות החיים, מדובר בהשקעה שקשה להתווכח איתה.
4.לשים לב לעונות המעבר – יש לשים אם המחלה מחמירה לקראת החורף או לקראת הקיץ, אז יש שינויים חדים בלחות. למשל, בקיץ רצוי ללבוש בגדים שלא יספגו את הזעה חזרה אליהם. (יש לשים לב שחלק מהבגדים שמנדפים זעה הם בעצמם סינתטיים ועשויים לגרום להחמרת המצב).